Szkolenia

Czwartek 5 marca 2020

Zarządzanie podłożami w laboratorium mikrobiologicznym zgodnie z wytycznymi GMP i FP.

Szkolenie typu master class  (praktyk –praktykom)  z zakresu Zarządzania Jakością pożywek w laboratorium mikrobiologicznym w produkcji niesterylnej. Na  szkoleniu w sposób szczegółowy zostanie omówiona aktualizacja wymagań w zakresie nadzorowania podłoży mikrobiologicznych zgodnie z GMP i FP. Dodatkowym atutem będzie  analiza zmian jakie zostały wdrożone w PN ISO 11133 wraz z możliwością  implementacji  ich do wymagań w przemyśle farmaceutycznym   oraz najnowszych zaleceń dotyczących szczepów referencyjnych.


Dlaczego warto uczestniczyć:
- dowiesz się jaki jest wpływ poszczególnych składników podłoża na jego żyzność i jakość,
- przeprowadzimy analizę doniesień dotyczących  zakupu, przygotowywania  i przechowywania pożywek mikrobiologicznych
- przybliżymy Ci  najnowsze wymagania GMP dotyczące jakości podłoży ze szczególnym uwzględnieniem „badań stabilności podłoży” (podejście praktyczne)
- zrobimy analizę wymagań farmakopealnych dotyczących kontroli podłoży mikrobiologicznych wraz z kryteriami akceptacji oraz porównanie ich z kryteriami zawartymi w Normie ISO 11133
- dowiesz się o aktualnych wymaganiach w zakresie przygotowania i przechowywania  szczepów testowych
- dowiesz się jak przygotowywać dokumentacje dotyczącą nadzoru nad podłożami


Aleksandra Kropelnicka-Prukop
Magister biologii ze specjalizacją mikrobiologia na Uniwersytecie Wrocławskim.
Wieloletnia praktyka w przemyśle farmaceutycznym – od 20 lat jako Specjalista Mikrobiolog.
Praca na stanowiskach:
- Specjalisty Mikrobiologa w Laboratorium Kontroli Jakości
- Koordynatora badań mikrobiologicznych, procesów uzdatniania i dezynfekcji systemów uzdatniania wody,
Obecnie (od 2002 r.) pracuje w Farmaceutycznej Spółdzielni Pracy Galena na stanowisku Starszego Specjalisty ds. analizy mikrobiologicznej w Laboratorium Kontroli Jakości.
Zdobyte doświadczenie w innych sekcjach mikrobiologii niż farmacja, wykorzystuje w praktyce codziennej pracy w laboratorium farmaceutycznym.

 

datagodzinytemat
2020-03-0510:00 - 10:30Rejestracja uczestników szkolenia
2020-03-0510:30 - 12:00Wykład cz.I

1. Pożywki mikrobiologiczne
-  definicje
-  klasyfikacja podłoży mikrobiologicznych
-  składniki pożywek i ich podział, przykłady
-  regulacje prawne  i   dokumenty normatywne
-  aktualne wytyczne GMP w świetle  RMZ

2020-03-0512:00 - 12:45Lunch
2020-03-0512:45 - 14:15Wykład cz.II

2. Zarządzanie pożywkami w laboratorium mikrobiologicznym
-   zamawianie, analiza producenta i dostawcy
-   przyjmowanie dostaw podłoży mikrobiologicznych
-   zasady przygotowania podłoży wraz z nadzorem nad jakością materiałów  pomocniczych
-  przechowywanie podłoży - ocena stabilności pożywek
-  walidacja terminów przydatności do użycia - dokumentacja

2020-03-0514:15 - 14:30Przerwa
2020-03-0514:30 - 16:00Wykład cz.III

3. Kontrola podłoży mikrobiologicznych
-   szczepy referencyjne jako materiały odniesienia  stosowane w kontroli  podłoży-aktualne wytyczne
-   metody kontroli podłoży -wdrożenie wymagań farmakopealnych,
-   analiza kryteriów  akceptacji  wg FP
-   aktualne wymagania w odniesieniu do kontroli pożywek mikrobiologicznych w zakresie Zarządzania Jakością ISO 11133
-   tworzenie dokumentacji
-   dyskusja

2020-03-0516:00 - 16:15Zakończenie szkolenia. Rozdanie certyfikatów.

Miejsce szkolenia:

Warszawa (dokładny adres podamy w terminie późniejszym)
Cena szkolenia:
cena netto dla członków Izby: 1 000,00 PLN
cena netto dla pozostałych uczestników: 1 000,00 PLN
do ceny należy doliczyć podatek VAT 23 %

  

Zapisz się do newslettera

Chesz być na bieżąco informowany o naszych szkoleniach, zapisz się do newslettera

 

POLFARMED
Polska Izba Przemysłu
Farmaceutycznego i Wyrobów
Medycznych POLFARMED
ul. Łucka 2/4/6
00-845 Warszawa
NIP 526 10 31 663
Copyright © POLFARMED 2006-2020. All Rights Reserved.