Szkolenia

Środa 15 grudnia 2021

Zarządzanie podłożami w laboratorium mikrobiologicznym zgodnie z wytycznymi GMP i FP - Szkolenie on-line

WYMAGANIA:
 - komputer ze stabilnym podłączeniem do Internetu,
 - przeglądarka internetowa,
 - mikrofon, słuchawki.

Przed szkoleniem otrzymasz od nas informację mailową o sposobie połączenia się z platformą szkoleniową (link dostępu). 

Na około 15 minut przed szkoleniem, zaprosimy Cię do włączenia się do pokoju szkoleniowego w celu
sprawdzenia Twojego połączenia z platformą oraz prześlemy materiały szkoleniowe (pdf).


Szkolenie: Zarządzanie podłożami w laboratorium mikrobiologicznym zgodnie z wytycznymi GMP i FP. 
Szkolenie typu master class  (praktyk –praktykom)  z zakresu Zarządzania Jakością pożywek w laboratorium mikrobiologicznym w produkcji niesterylnej. Na  szkoleniu w sposób szczegółowy zostanie omówiona aktualizacja wymagań w zakresie nadzorowania podłoży mikrobiologicznych zgodnie z GMP i FP. Dodatkowym atutem będzie  analiza zmian jakie zostały wdrożone w PN ISO 11133 wraz z możliwością  implementacji  ich do wymagań w przemyśle farmaceutycznym   oraz zaleceń dotyczących szczepów referencyjnych.

 

Dlaczego warto uczestniczyć:
-dowiesz się  jak planować zakup, przygotowywać, przechowywać podłoża mikrobiologiczne 
-przybliżymy Ci   wymagania GMP dotyczące jakości podłoży ze szczególnym uwzględnieniem badań stabilności podłoży (podejście praktyczne)
-zrobimy analizę wymagań farmakopealnych dotyczących kontroli podłoży mikrobiologicznych wraz z kryteriami akceptacji oraz porównanie ich z kryteriami zawartymi w Normie ISO 11133
-dowiesz się o aktualnych wymaganiach w zakresie przygotowania i przechowywania  szczepów testowych
-dowiesz się jak przygotowywać dokumentacje dotyczącą nadzoru nad podłożami 

 

Wykładowca - Aleksandra Kropelnicka-Prukop
Magister biologii ze specjalizacją mikrobiologia na Uniwersytecie Wrocławskim.
Od 20 lat pracuje w Laboratorium Mikrobiologi Farmaceutycznej.
Praca na stanowiskach:
- Specjalisty Mikrobiologa w Laboratorium Kontroli Jakości
- Koordynatora badań mikrobiologicznych, procesów uzdatniania i dezynfekcji systemów uzdatniania
wody
Od 2002 roku pracuje w FSP "GALENA" obecnie na stanowisku Zastępcy Kierownika Kontroli
Jakości ds.Mikrobiologii w Laboratorium Kontroli Jakości.
Zdobyte doświadczenie w innych sekcjach mikrobiologii niż farmacja, wykorzystuje w praktyce
codziennej pracy w laboratorium farmaceutycznym.

datagodzinytemat
2021-12-1509:15 - 09:30Rejestracja uczestników szkolenia
2021-12-1509:30 - 11:00Wykład cz. I

1. Pożywki mikrobiologiczne
- definicje
- klasyfikacja podłoży mikrobiologicznych
- składniki pożywek i ich podział, przykłady
- regulacje prawne  i   dokumenty normatywne 
- wytyczne GMP w świetle  RMZ

2021-12-1511:00 - 11:15Przerwa
2021-12-1511:15 - 12:45Wykład cz. II

2. Zarządzanie pożywkami w laboratorium mikrobiologicznym
- zamawianie, analiza producenta i dostawcy 
- przyjmowanie dostaw podłoży mikrobiologicznych
- zasady przygotowania podłoży wraz z nadzorem nad jakością materiałów  pomocniczych
- przechowywanie podłoży - ocena stabilności pożywek
- walidacja terminów przydatności do użycia -dokumentacja

2021-12-1512:45 - 13:15Przerwa
2021-12-1513:15 - 14:45Wykład cz. III

3. Kontrola podłoży mikrobiologicznych
- szczepy referencyjne jako materiały odniesienia  stosowane w kontroli  podłoży-wytyczne 
- metody kontroli podłoży -wdrożenie wymagań farmakopealnych, 
- analiza kryteriów  akceptacji  wg FP
- aktualne wymagania w odniesieniu do kontroli pożywek mikrobiologicznych w zakresie Zarządzania Jakością ISO 11133 
- tworzenie dokumentacji
- dyskusja


Miejsce szkolenia:
ON-LINE
Warszawa
Cena szkolenia:
cena netto dla członków Izby: 800,00 PLN
cena netto dla pozostałych uczestników: 800,00 PLN
do ceny należy doliczyć podatek VAT 23 %

  

Zapisz się do newslettera

Chesz być na bieżąco informowany o naszych szkoleniach, zapisz się do newslettera

 

POLFARMED
Polska Izba Przemysłu
Farmaceutycznego i Wyrobów
Medycznych POLFARMED
ul. Łucka 2/4/6
00-845 Warszawa
NIP 526 10 31 663
Copyright © POLFARMED 2006-2021. All Rights Reserved.